Sunt inspirată să scriu acest articol după o discuție revelatoare cu una dintre clientele mele. La un simplu exercițiu de identificare a cinci calități și provocări personale, am aflat cum unele dintre calitățile noastre, manifestate și direcționate către un bărbat, pot deveni de fapt factori de dezechilibru și lipsă de conexiune între doi parteneri.
Atunci când este manifestată excesiv în direcția altei persoane, orice calitate pe care o avem poate deveni distructivă pe termen lung.
Cele trei calități despre care discutăm în cazul de față sunt:
Toleranța
Ce înseamnă de fapt toleranța pentru tine? Dacă tolerezi lipsa de cuvânt a partenerului, promisiunile neîndeplinite la nesfârșit, lipsa de responsabilitate din partea lui în speranța că, într-o zi, se va schimba, atunci asta nu face altceva decât să acumuleze în timp frustrare în tine. Pentru că, de fapt, tu renunți la tine pentru celălalt ca să câștigi o armonie temporară și falsă în relație.
Dacă toleranța este în schimb o acceptare a celuilalt, dacă este ascultare și nu judecată, atunci obții rezultatul unui echilibru sănătos.
Răbdarea
Răbdarea este o virtute, spune o zicală cunoscută. Și sunt total de acord cu asta. Răbdarea care se manifestă ca o lipsă de presiune asupra partenerului nostru ne ajută să ne bucurăm de un proces firesc al relației, să ne bucurăm de prezent și să nu fim prinse mereu într-un viitor așa cum îl dorim doar noi.
Când răbdarea înseamnă să tot așteptăm ca bărbatul să ghicească mereu ce ne dorim, să intuiască stările noastre și să ne salveze din propriile nesiguranțe și angoase, atunci punem o presiune si responsabilitate pe care celălalt poate nu dorește să și le asume.
Înțelegerea
Înțelegerea pentru mine înseamnă în primul rând un mix de ascultare activă și curiozitate nefiltrată față de persoana din fața mea. Ca să înțeleg profund este nevoie să ascult, să accept, să vreau să cunosc. Atunci înțelegerea are cu adevărat un sens pozitiv și constructiv.
Dar dacă încerc să înțeleg (a se citi accept) doar nevoile celuilalt și uit de mine, atunci înțelegerea este direcționată asupra celuilalt și naște așteptarea unei reciprocități care s-ar putea să nu se întâmple dacă cealaltă persoană nu ne cunoaște pe noi.
Ca să putem funcționa armonios în relații avem nevoie să ne cunoaștem foarte bine nevoile și limitările noastre, în primul rând. Pasul următor ar fi să le comunicăm partenerului, însă nu ca pe o listă de cerințe și condiții impuse.
Cum construim limite sănătoase în relații?
În primul rând, aș vrea să facem distincția între limite și bariere. Deși par asemănători ca sens, cei doi termeni sunt total diferit aplicați în relații.
Barierele sunt măștile provenite din nesiguranță sau teama de a suferi, pe care le afișăm în fața celorlalți ca să nu ne vadă așa cum suntem.
Am auzit de multe ori: el sau ea nu este așa în realitate. Sunt puține persoane care îl/o cunosc așa cum este cu adevărat. De ce nu am vrea ca ceilalți să ne cunoască așa cum suntem noi? Care sunt aspectele interioare pe care nu ni le acceptăm și de aceea nu dorim să le afișăm altora?
Limitele în schimb sunt acele comportamente, atitudini, acțiuni cu care tu nu ești de acord într-o interacțiune cu cineva, mai ales cu partenerul tău. Aceste limite trebuie comunicate de la începutul relației, ori de câte ori apar. Nu vă imaginați că vă construiți o listă pe care o recitați partenerului ca pe un monolog. Aceste lucruri se comunică mult mai subtil și la timpul potrivit.
De exemplu, să spunem că ție nu îți place ca partenerul tău să vorbească urât sau să folosească expresii vulgare în prezența ta. În această situație avem de obicei două tipuri de reacție
1. Ca să nu pari neînțelegătoare, nu spui nimic și pretinzi că totul este în regulă, ca să nu îl superi pe el.
2.Îl acuzi pe celălalt de lipsă de bun simț sau îi pui alte etichete.
Însă niciuna dintre aceste reacții nu spune ceva despre tine. Dacă tu nu te simți confortabil cu astfel de cuvinte, atunci o exprimare clară a limitei este sa spui: nu mă simt confortabil cu astfel de cuvinte în preajma mea. Nu pot comunica deschis când cineva vorbește urât.
Vezi diferența?
La fel vei proceda cu toate aspectele care sunt importante pentru tine în relații și alegi să le comunici pentru ca ceilalți să te poată cunoaște așa cum ești.