Să spui NU este un semn de maturitate!

Să înveți să spui NU face parte din procesul de maturizare și asumare personală. Și totuși, pe cât de scurt este cuvântul NU, pe atât de dificilă este punerea lui în practică. Pentru că este mai mult decât un cuvânt, este o întreagă atitudine legată de propria persoană.
Înainte să aflăm cum să spunem NU, cred că este important să înțelegem de ce oamenii nu pot sau nu știu să spună NU:
💔 incapacitatea de a spune NU are în mare parte legătură cu educația primită și modelul părinților noștri. Dacă ai avut părinți submisivi sau părinți pentru care imaginea în societate era mai importantă decât viața în familie, atunci aprobarea socială excludea cu desăvârșire refuzul sau impunerea unei limite.
💔 valorizarea este un proces de cunoaștere, acceptare și asumare personală. Cel puțin în generația oamenilor de peste 30 de ani, valorizarea este greșit înțeleasă și des asociată cu mândria, aroganța sau narcisismul.
💔 nevoia de apreciere și incluziune socială face extrem de dificil refuzul situațiilor indezirabile. De aceea există situații în care oamenii spun la impuls DA și apoi se răzgândesc fără să mai ofere explicații. Pentru că nu știu cum să spună NU de prima dată.
💔 prioritizarea propriei persoane este percepută ca lipsă de empatie, egoism sau nepăsare. Ideea de sacrificiu a fost indusă femeilor ca un etalon de comportament timp de generații și încă este asociată cu modelul corect de mamă, soție, prietenă sau fiică.
💔 oamenii care nu concep că refuzul este o tranzacție naturală între oameni sunt aceeași care trăiesc adevărate drame când sunt refuzați sau primesc un NU. O persoană care impune limite sănătoase va ști să le respecte și pe ale altora.
Stabilirea de limite sănătoase este un semn de maturitate individuală, după cum spuneam. Și a spune NU asumat și politicos face parte din proces.
Care sunt situațiile în care este important să spunem NU:
❗️atunci când oamenii din jur se folosesc de timpul, cunoștințele, disponibilitatea noastră pentru propriul interes, fără să facă efortul de a ne oferi același lucru la rândul lor. Bunătatea este una, dar faptul că cineva se folosește mereu de ea este abuz.
❗️atunci când drepturile, nevoile, prioritățile și dorințele tale sunt încălcate sau ignorate frecvent. Din păcate acest aspect se repetă cel mai des în relațiile intime. Oamenii care nu știu să spună NU devin într-un fel invizibili. Ei nu sunt luați în seamă de cei din jur, chiar și de cei apropiați. Este nedrept, incorect, dar, din păcate, așa se întâmplă.
❗️atunci când o oportunitate sau o acțiune ți-ar compromite valorile sau principiile de viață. Oricât de tentante ar fi o promovare nemuncită, un câștig ușor, o relație interzisă, o răzbunare, în momentul în care le dai curs, conștiința îți va aduce aminte și remușcarea roade. Atunci când acționezi împotriva valorilor tale, tot echilibrul se strică. Așa că este mai util să îți identifici tentațiile, slăbiciunile și să înveți să le spui NU și lor.
Cum spui concret NU? Iată câteva exemple:
– NU doresc să fac x lucru
– Acțiunea x intră în conflict cu principiile mele
– Nu pot să fac x lucru mâine, dar aș putea săptămâna viitoare dacă te ajută (exceptând urgențele, evident)
– Atitudinea x este o lipsă de respect față de mine
– Remarca ta este nefondată și nu mă reprezintă
– Nu mă simt confortabil cu această situație sau comportament
Nu uita că valoarea pe care ți-o dai ție este și valoarea pe care sunt obligați să ți-o dea cei din jur!
Share articol
contact

Poți programa o ședință la

Sau îmi poți trimite mesaj:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trimite Mesaj

Înscriere eveniment

Programează o ședință