Relația de iubire, ca oricare alta, este un parteneriat. Un parteneriat în care fiecare persoană are îndatoriri, dar și drepturi, în egală măsură.
Cei care vin să îmi ceară ajutorul, au de obicei două atitudini contrastante: fie consideră că trebuie să facă multe compromisuri pentru a primi atenție și afecțiune din partea partenerului, fie cred că totul li se cuvine și că ceilalți trebuie să fie sau să facă doar cum vor ei. Iar cei din urmă vin cu speranța și dorința de a schimba partenerul.
Dar cel mai greu lucru de realizat în relație par să fie discuțiile deschise despre valorile noastre, limite, dorințe și chiar nesiguranțe. Am vrea ca celălalt să le ghicească pe ale noastre și noi să ne dăm seama de anumite lucruri prin presupuneri.
Așadar, acceptă că ai drepturi și responsabilități într-o relație:
Ai dreptul de a fi judecat și tratat în funcție de vorbele și faptele tale
Nu trebuie să accepți să preiei asupra ta toate frustrările, acuzațiile și neîncrederea partenerului, doar pentru că în trecut a avut experiențe neplăcute cu fostele iubite. La polul opus, dacă tu vorbești nepotrivit și te porți urât cu partenerul, nu te aștepta ca el să te trateze altfel decât o faci tu. Nu uita că oamenii din jur îți sunt oglindă: ce vezi greșit în ei, ar trebui să repari în primul rând la tine.
Ai dreptul să afli adevărul despre lucrurile importante și responsabilitatea de a nu insista să le afli pe cele neînsemnate.
Citeam un studiu conform căruia un om minte de cel puțin 3 ori la fiecare 8 minute. Cel mai des folosite minciuni sunt prin omisiune, urmate de cele prin falsificarea adevărului. Orice om care se află într-o relație are nevoie să afle adevărul despre ce înseamnă pentru partener conceptul de fidelitate și exclusivitate, despre dorințele și planurile de viitor ale partenerului, despre tipul de relație în care se află, despre starea financiară, despre ceea ce îl face fericit pe celălalt.
Dar ai și responsabilitatea de a nu insista să afli fiecare gând și detaliu al partenerului tău. Fiecare om are dreptul la intimitate, atâta vreme cât nu îți ascunde lucruri care te privesc.
Ai responsabilitatea de a-ți respecta partenerul în public
Dacă cel de lângă tine face sau spune ceva cu care nu ești de acord, păstrează-ți reacțiile pentru momentul în care sunteți doar voi doi. Certurile în public și observațiile făcute mai ales în fața unor oameni importanți pentru partenerul tău vor avea efect de bumerang împotriva ta.
Ai tot dreptul să impui însă limite clare în privința comportamentului și a vocabularului folosit față de tine.
Ai dreptul să fii acceptată pentru defectele tale
Într-o relație pe termen lung, vei face greșeli care vor deranja persoana cu care îți împarți viața. La fel, și el, te va scoate uneori din sărite cu lucruri sau comportamente la care nu te așteptai.
Ține cont că nimeni nu este perfect și iertarea lucrurilor minore se dovedește a fi calea cea mai eficientă de a aplana un conflict.
Ai dreptul să fii acceptată și iubită pentru ceea ce ești și responsabilitatea de a nu încerca să îți schimbi partenerul
De multe ori, oamenii intră în relație cu un proiect și nu cu o persoană existentă. Ne dorim să îl modelăm pe celălalt astfel încât să se potrivească modelului nostru ideal de partener. Cel mai frumos compliment pe care îl poți face persoanei iubite este să crezi și să simți că nu ai schimba nimic la el sau la ea, că este perfect pentru tine așa cum este.
Ai dreptul să refuzi să fii tratată ca un simplu obiect sexual, însă ai responsabilitatea de a nu folosi sexul ca armă de manipulare, răzbunare sau dependență.
Sexualitatea este un subiect extrem de expus public, însă insuficient discutat sau explorat în cuplu. Cel mai des întâlnite practici sunt abuzul din partea bărbaților și refuzul sau lipsa de imaginație din partea femeilor.
Sexualitatea este un dar divin care sudează o relație însă este folosită des ca mod de șantaj, monedă de schimb, metodă de abuz și toate deraierile pe care le cunoașteți bine.
Ai dreptul la independență, prietenie și intimitate
Ai dreptul la spațiul tău intim, la propriile tale gânduri, la lucrurile tale personale și la viața ta privată.
Ai dreptul să îți urmezi pasiunile, să îți alegi prietenii și să nu ai toate lucrurile în comun cu partenerul tău.
Un partener care te controlează, te manipulează, te minte sau te critică mereu nu are ce să mai caute în viața ta.
Ai dreptul la susținere și sprijin
Sunt zile în care te trezești pur și simplu cu fața la cearșaf. Sunt săptămâni în care simți că nimic nu merge bine și nimic nu se leagă. Sunt ani în care simți că toată lumea se duce de râpă.
Ai dreptul să păstrezi lângă tine doar un partner pe umărul căruia poți să plângi, care îți va spune că totul va fi bine și îți dă încredere în tine.
Dar ai și responsabilitatea să fii umărul pe care se poate baza cel de lângă tine atunci când are nevoie.
Ai dreptul să pleci
Întotdeauna ai dreptul să părăsești o relație. Cum o faci însă, asta este o cu totul altă poveste. Înainte să te gândești să abandonezi, încearcă să salvezi. Inainte să arunci ce ai construit, încearcă să prețuiești. Înainte să arăți cu degetul, uită-te în oglindă.
Dar dacă te hotărăști să pleci, ai responsabilitatea să o faci cu demnitate și respect. Partenerul tău are dreptul să știe de ce pleci și mai are dreptul la o șansă. Dacă pleci pe ușa din dos, nu va fi prea îndepărtat momentul în care vei fi părăsit la fel.