Care este diferența dintre iubire și obsesie?

Cu ceva vreme în urmă, v-am transmis un îndemn de a-mi scrie situațiile dificile pe care le experimentați în relațiile de iubire.

Știu că foarte multe femei se confruntă cu probleme, însă puține vorbesc deschis despre asta, iar și mai puține caută sprijin.
Iată un astfel de mesaj primit de curând:

Bună Violeta,

Am văzut îndemnul tău de a-mi scrie povestea mea de dragoste și am hotărat să dau frâu liber gândurilor mele.

Acum un an, am început să mă întâlnesc cu un bărbat doar pentru a întreține relații intime. Doar că, relația pur fizică dintre noi a dus și la apariția sentimentelor. Fără să ne dăm seama, după vreo 2 luni am ajuns să ne spunem ‘te iubesc’. 

Pe moment totul părea în regulă, amândoi eram fără obligații, credeam eu, petreceam destul de mult timp împreună, la un moment dat am avut chiar o discuție să ne mutăm împreună. Luniile au trecut, nu ne-am mai mutat împreună, iar eu a trebuit să mă mut în alt oraș. Cum era de așteptat, am început să ne vedem mai rar, dar sentimentele dintre noi au rămas la fel de puternice.

 După aproximativ 9 luni de relație, el a trebuit să plece în altă țară pentru câteva săptămâni. În perioada aia eu am devenit suspicioasă și am pus pe cineva să-l verifice. Atunci am aflat că bărbatul cu care îmi făcusem planuri de viitor, în care îmi pusesem toată încrederea, și căruia mă dăruisem cu toată ființa mea, acel bărbat era căsătorit și cu un copil abia născut.

 Nu știu dacă are rost să explic ce am simțit în momentul acela, cred că doar D-zeu mai știe, fiindcă eu am încercat să uit durerea aceea sfâșietoare și gândurile ce nu imi dădeau pace nici o secundă.

 După cateva zile am reînceput să vorbim, nu știu ce m-a împins de la spate să reiau legătura cu el, eu cred că iubirea ce încă o simțeam. Ne-am apropiat iar, aveam discuții în care el imi spunea că ar vrea să divorțeze ca să fie cu mine, însă cerea tot mai mult timp, trecea o lună, spunea că mai are nevoie de 2 și tot așa.

Până am ajuns în punctul în care am spus STOP.

Nu cred că au trecut 3 săptămâni întregi după decizia mea și am revenit la ganduri mai bune. Am reluat legătura cu el însă m-am lovit de refuzul lui total de a mai discuta cu mine. Cred că acest refuz m-a înverșunat pe mine să doresc să îl am iar în viața mea. Așa a urmat o săptămână de rugăminți fierbinți, de plâns în fiecare zi și noapte. Așa am ajuns să scriu acest mail.

Sunt obsedată de acest bărbat ? El nu mă mai vrea, dar eu nu pot să renunț la ce a fost și la sentimentele pe care încă le mai am ptr el. Am regrete,  l-am pierdut din vina mea ! 

Pe bărbatul pe care il iubesc cu toată ființa mea, l-am alungat  într-un moment în care am simtit că nu mai pot să fiu a doua femeie din viața lui. Acum, din păcate prea târziu, mi-am dat seama că nu îmi văd viața fără el. Sunt distrusă, amărâtă și cu sufletul bolnav de o iubire imposibilă.

Dumnezeu să mă ajute !

De câte ori primesc un astfel de mesaj, simt durerea și disperarea celui (celei) care îmi scrie. Aș vrea să iau această durere cu mâna dacă aș putea, dar nu pot și nici nu este acesta rolul meu. Înțeleg însă neputința de a trece peste acest moment și dificultatea revenirii la o stare normală.

Dar, știu că toate situațiile de acest fel au o rezolvare. Știu cum se pot schimba radical lucrurile chiar și după o astfel de experiență.

Mai întâi, aș vrea să ne uităm obiectiv la acest tip de situație, care nu este nici pe departe un caz singular. De ce ajungem aici ?

1.     Cum funcționează intimitatea la femei și bărbați

Femeile crează legături emoționale puternice cu un partener prin intimitate. Bărbații însă nu funcționează așa. Ei pot face distincție între intimitate și sexualitate, astfel că pot iubi o femeie și avea relații sexuale cu alta, fără a se lega emoțional de cea cu care are o aventură sau relație pasageră. Femeile care își spun că pot vedea un barbat doar ca pe un partener sexual, cad în capcana atașamentului emoțional, de cele mai multe ori. Există și excepții, însă de cele mai multe ori sunt generate de dezechilibre emoționale.

2.     Confundăm iubirea cu obsesia

Când se îndrăgostesc, unii oameni formează atașamente și dependențe atât de puternice, încât nu își mai imaginează existența lor fără prezența persoanei iubite. În momentul în care simt că ar putea pierde o persoana iubită, în multe persoane se activează posesivitatea. În unele cazuri, a reda libertatea celui pe care il iubești ar fi o dovadă adevarată de iubire, doar că foarte greu de imaginat și aplicat în realitate.

3.     Nu suntem echilibrați cu noi înșine

Iubirea ar trebui să completeze în mod natural o persoană, să aducă un plus de valoare unei ființe dezvoltate și echilibrate. Când punem însă pe seama celuilalt responsabilitatea propriei noastre fericiri, atunci apar conflictele și dependențele. Oricât de idealizate ni se prezintă poveștile de iubire în literatură și mass-media, singura șansă de supraviețuire a unei relații de iubire este doar completarea reciprocă nu suprapunerea.

4.     Vina anulează sentimentul de iubire

Pentru ca un barbat să se simtă împlinit într-o relație, are nevoie de cel puțin trei elemente cheie : respect, admirație și victorie. În situațiile adultere (și aici avem de-a face cu un barbat infidel), după entuziasmul primei etape din relația secretă, apare sentimenul de vină față de familie. Oricât de intensă ar fi relația secundară, niciun bărbat nu se va simți victorios cu un asemenea statut. Cu atât mai mult cu cât este presat să ia o decizie radicală.

5.     Iubirea activează răni din trecut

Dacă ai o perspectivă negativă asupra iubirii și a lipsei ei în momente cheie din viața ta, în momentul în care te îndrăgostești, toate aceste gânduri vor reveni la viață. Este necesar să aruncăm o privire asupra istoriei noastre afective și să analizam ce tip de iubire sau parteneri atragem în viața noastră.

Ce poți face când te confrunți cu sentimentul de abandon și posesivitate în urma unei astfel de experiențe :

1.     Acceptarea deplină a momentului despărțirii este vitală pentru o recuperare rapidă și eficientă. După o despărțire bruscă și dureroasă este dificil să accepți și să schimbi toată dinamica vieții tale de la o zi la alta. Timpul petrecut cu partenerul în trecut rămâne acum gol și dureros. De asemenea, în cele mai multe dintre cazuri, unul dintre parteneri (de obicei bărbatul) nu mai poate discuta, nu se mai poate deschide, preferă tăcerea și separarea totală. Presiunea din partea femeii asupra lui în aceste momente are efectul invers dorit. Indiferent de situație, încearcă să accepți adevărul, fără să te învinovatești imediat.

2.     Pe viitor, nu te baza pe faptul că poate știi să citești oamenii în general sau că iubirea presupune automat sinceritate. Fă un efort să cunoști acel bărbat în mod special. Încearcă să afli cât mai multe detalii despre el, fără să îl supui însă la un șir lung de interviuri. Puterea de observație este factorul cheie în această situație. Fii atentă la cum te simți în preajma lui, cum se poartă cu cei din jur, ce îți povestește despre fostele relații. Întotdeauna să fii atentă la detaliile care nu se potrivesc în descrierile lui. Sau dacă aceeași situație povestită se nuanțează sau se schimbă de la o zi la alta.

3.     Începe să îți analizezi stările și emoțiile ca să te cunoști mai bine. Nu este un proces ușor, dar în momentul în care te concentrezi asupra ta, vei vedea ca dorința obsesivă de a avea orice formă de afecțiune în viața ta, cu orice preț, se diminuează. De multe ori, după o despărțire, apar întrebările, interpretările și disecarea obsesivă a fiecărui detaliu. Ne întrebăm de ce s-a întâmplat asta, cine a greșit, de ce tocmai mie mi se întampla. Însă cel mai important aspect în aceasta situație este să ne cufundam în propriile trăiri. Știu ca doare și de asta vrem sa fugim cel mai mult, dar este un proces necesar.

4.     Fă-ți o listă detaliată de nevoi pe care le dorești implinite într-o relație, de la un bărbat. Încearcă să încercuiești nevoile care crezi că te pot face dependentă de persoana respectivă. Câte din acele nevoi le poți îndeplini de fapt singură? Concentrează-ți eforturile în această direcție în perioada următoare. Învestește în ariile în care știi că ești vulnerabilă, astfel încat să reduci nevoia și gradul de dependentă față de alte persoane. Iar când următoarea iubire va veni, vei fi mai puțin dependentă și mai deschisă spre a iubi senin și curat.

5.     Deși pare cel mai greu pas de făcut, printre singurele acțiuni care pot vindeca cu adevarat este iertarea. În primul rand, aș vrea să te ierți pe tine. Pentru toate lucrurile pe care le simți și de care fugi. Acceptă ceea ce s-a întamplat și lasă un val cald de iertare să te cuprindă. Dacă tu ai greșit, încearcă să obții iertarea celui față de care ai greșit. Dacă nu poți avea o discuție față în față, transmite un mesaj în care să faci asta. Dacă tu ești cea căreia i s-a greșit, încearcă să ierți , chiar dacă e greu și iți spui că celălalt nu merită. Meriți tu să ierți pentru a-ți liniști sufletul. Când ierți, vindeci sufletul și faci pace cu trecutul.

 

Share articol
contact

Poți programa o ședință la

Sau îmi poți trimite mesaj:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trimite Mesaj

Înscriere eveniment

Programează o ședință