Care este rolul femeii într-o relație?

Teama de singurătate sau traumele sedimentate din experiențe trecute neplăcute împing femeile spre compromisuri distructive în relații. Uneori de neimaginat. Acceptă relații toxice care le otrăvesc personalitatea și vitalitatea.

Din dorința de a avea ”pe cineva” lângă ele, femeile sunt capabile să îndure și să accepte din partea bărbatului neglijarea, minciuna, abuzul fizic sau emoțional, indisponibilitatea emoțională. Iar la final, ajung să creadă că nici nu pot sau nu merită mai mult de atât.

Unul dintre primii pași ca să ieși din acest cerc vicios este să începi să îți vezi adevărata ta valoare. Ia o foaie de hârtie și notează-ți toate calitățile tale. Cele pe care le ai sau pe care crezi că le-ai pierdut. Să știi că nu le-ai pierdut, sunt acolo în interiorul tău, doar că acum nu îți mai dai voie să le vezi.

Cu toate aceste calități în față, întreabă-te ce fel de bărbat ar putea sta armonios lângă tine. Cum ai vrea tu să te simți în preajma lui? Ce ar face femeia cu acele calități, lângă acel bărbat?

Acum uită-te la relația pe care o ai, sau la cele trecute. Răspund ele calităților și nevoilor tale? Unde simți că faci cele mai multe compromisuri și de ce? Chiar dacă doare, caută răspunsul.

Ca să poți avea o relație armonioasă este nevoie ca tu însăți să stabilești principii clare de viață și de relații. Multe femei îmi spun că atunci când se îndrăgostesc, principiile par să se dizolve și să nu mai conteze.

Da, doar că atunci când acționezi împotriva principiilor tale, chiar de la începutul relației, lași celuilalt loc să intre cu bocancii în spațiul tău. Fără limite, un om va merge cât de departe poate înspre tine. Foarte rar se întâmplă ca cei din jur să se autocenzureze când e vorba de toleranța ta.

Iată câteva dintre principiile pe care eu însămi le aplic în relația mea:

1. Nu este responsabilitatea mea să rezolv problemele unui bărbat

De prea multe ori, femeile se poziționează în rolul de mama, salvator sau prietenă și încearcă să îi facă viața bărbatului mai ușoară și confortabilă rezolvând problemele în locul lui sau pentru el. Asta duce la un handicap al lui. Bărbatul se va obișnui cu această zonă de confort și nu mai are nicio motivație să inițieze lucruri. Ca femeie, rolul meu este să particip, să susțin, să creez, dar niciodată să rezolv problemele în locul lui.

2.Nu sunt eu în măsură să rezolv traume și socoteli neîncheiate din trecutul lui

Dacă un bărbat are lucruri neîncheiate în trecutul lui și le proiectează asupra mea, cea mai bună abordare este să le identific, să îi cer și să îi acord timp să le rezolve singur. Pentru a continua o relație acest aspect este un non-negociabil. Dacă bărbatul te dorește în prezentul lui, atunci va găsi și modalități de a încheia trecutul.

3.Femeia este ”liderul emoțional în relație”

Această expresie îi aparține uneia dintre clientele mele. Mi-a plăcut atât de mult, încât i-am cerut permisiunea să o folosesc ca atare. Rolul femeii este să inspire, să creeze armonie, spațiu, mister și diversitate. Emoțiile, trăirile, experiențele unei femei formează un arsenal de atractivitate atât de puternic, dar de cele mai multe ori nefolosit corespunzător într-o relație.

4.Respectă deciziile bărbatului din viața ta

Dacă nu respecți bărbatul din viața ta, atunci nu respecți relația și nici pe tine. Iar aici nu vorbesc despre a sta drepți în fața lui și a face tot ceea ce îți dictează. Mă refer chiar la alegerea inițială a bărbatului cu care dorești o relație. Alege fiind conștientă că te poți baza pe deciziile și hotărârile lui. Uneori s-ar putea să nu îți placă deciziile lui, dar învață să comunici ce efect au asupra ta deciziile pe care le ia și apoi acorda-i credit că va găsi calea cea mai bună.

5.Cere foarte clar ce îți dorești

Am mai spus-o și repet. Bărbații nu ghicesc ce vrem, nu se prind la aluzii subtile, nu au energie sau dorința de a citi printre rânduri. Eu văd asta ca o lipsă de încredere în el și o desconsiderare, totodată. Învață să înțelegi mai întâi foarte clar ceea ce vrei tu și apoi comunică deschis și direct acest aspect bărbatului. Ulterior, fie îi dai timp de reacție, fie îi dai un reper în timp dacă e nevoie.

6.Tolerarea unui comportament nepotrivit nu este dovadă de iubire

A tolera un comportament neadecvat din partea unui bărbat din teama de a-l pierde sau ca dovadă de iubire este ineficient atât pentru tine, cât și pentru el. E ca și cum i-ai permite unui copil să se poarte neadecvat sau distructiv doar pentru că îl iubești. Cum spuneam și mai sus, stabilirea unor limite sănătoase în relație, îl va ajuta și pe cel de lângă tine să te înțeleagă și să te respecte.

Share articol
contact

Poți programa o ședință la

Sau îmi poți trimite mesaj:

comentarii

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trimite Mesaj

Înscriere eveniment

Programează o ședință