Ce faci când relația nu durează până la “adânci bătrâneți”?

Despărțirea de persoana dragă nu este nicicând ușor de gestionat, cu atât mai mult când se întâmplă după 17 ani de relație.

Andreea (numele sunt schimbate pentru a păstra confidențialitatea) se află în această situație. Iată mesajul ei:

Bună Violeta,

În noiembrie 2014 m-am despărțit de partenerul meu de viață. Am avut o relație de concubinaj (deoarece el nu voia să ne căsătorim) timp de 17 ani. Eu acum am 37 de ani. În urma acestei despărțiri am pierdut tot: casa în care locuiam, locul de muncă. Aveam o viață grea dar deosebită. Acum nu îmi găsesc de muncă. Am o slujbă part-time într-un proiect de cercetare, dar din păcate acest part-time înseamnă 2-3 zile pe lună, uneori chiar la 2 luni. Asta este foarte rău deoarece nu am cu ce să îmi ocup timpul. Așa am ajuns să stau numai în casă, eu care înainte eram tot timpul în mișcare. 

Încrederea în mine nu a fost niciodată punctul meu forte, dar acum, deoarece omul pe care l-am iubit cel mai mult pe lume m-a părăsit pentru altcineva, mă simt ca un obiect vechi și aruncat la gunoi.

Nu am fost niciodată credincioasă, adică genul religios, dar totuși credeam în existența unei forțe superioare nouă. Acum când știu și văd că nu reușesc să îmi refac viața în urma cutremurului care a ruinat tot, deși mă rog, mă străduiesc, uneori nu mai cred în nimic.

Mă simt foarte singură. Timp de 17 ani am dormit alături de omul ăsta, strâns îmbrățișați fiecare noapte. Era o binecuvântare. Acum dorm singură. Locuiesc într-un oraș foarte mic unde nu am nicio posibilitate de a cunoaște pe cineva. Îmi lipsește foarte mult să am pe cineva.

Dragă Violeta, asta e în mare suferința mea. De unde să încep? 

Mulțumesc Andreea pentru actul de curaj de a-mi scrie și de a-ți deschide inima.

Orice despărțire este grea și unică în felul ei, pentru fiecare om. Nu există rețete de timp, formă sau mod prin care să uiți durerea. Dar poți lua acest eveniment ca pe o lecție de învățat, în special să înțelegi lucruri despre tine și despre nevoile tale.

Iată câțiva pași de urmat care îți vor schimba starea:

Consumă-ți durerea !

De cele mai multe ori fugim de durere cu gândul că așa va trece, dar calea cea mai eficientă este să o trăiești, dacă poți, până la epuizare. Cum faci asta ? Încercă să identifici tot ceea ce simți și dă-le sentimentelor nume, formă, culoare fără să întrebi obsesiv de ce s-a întâmplat asta. Acceptă despărțirea, ia ce este bun din relație și iartă dacă poți. O să îți lase sufletul mai liniștit.

Privește în tine !

Acum ai timp și este momentul perfect să privești adânc în interiorul tău. Primul impuls este să te învinovățești sau să te cufunzi în sentimente negative de tristețe, disperare, dezamăgire și neîncredere în tine. Dar, cu toate astea, tu ești unică și aș vrea să realizezi că niciun alt om, nici măcar bărbatul pe care l-ai iubit atâția ani, nu te definește. Descoperă lucrurile adevărate din tine, cunoaște-ți valoarea și calitățile. Fă acest exercițiu de a le scrie pe o foaie de hârtie.

Stabilește-ți valori și limite clare !

De cele mai multe ori, suferința după o despărțire vine pentru că ne-am pus întreaga viață și speranță în cel de lângă noi. Ne trăim practic întreaga existență prin prisma relației noastre și nu știm ce vrem în primul rând de la noi. Acum este momentul să îți setezi valori clare, principii după care vrei să îți ghidezi viața de acum înainte și la care nu vei renunța pentru nimeni. În momentul în care nu faci compromisuri față de tine pentru cei din jur, vei avea relații armonioase pentru că cei din jur apreciază o persoană fermă față de propriile sale nevoi și valori.

Descrie ce dorești de la o relație și meditează la asta !

Gândește-te la ce îți dorești de la o relație în sine, nu de la un bărbat. Fii deschisă spre o relație profundă în primul rând cu tine și apoi vor veni și celelalte.

Conectează-te cu cei din jurul tău !

Ne încărcăm cu energie când suntem deschiși către cei din jurul nostru. Nu-ți fie teamă să creezi legături cu cei din jurul tău, bărbați, femei, copii. Iubirea nu o regăsim doar în relația cu un partener, ci în tot ceea ce ne înconjoară și ne face să ne simțim bine. O floare, o carte citită pe nerăsuflate, o cafea savurată într-o dimineață însorită de vară, zâmbetul unui copil pe care îl primim din senin, toate astea aduc forme diferite de iubire în viața noastră. Și ar trebui să construiască o stare pozitivă, optimistă în noi.

Fă schimbări radicale !

Despărțirea de persoana cu care am petrecut atâția ani din viață poate șterge sau diminua adevărata noastră personalitate. Dă-ți voie să visezi la ceea ce dorești să fii, cultivă sentimente pozitive față de tine și schimbă ce nu-ți place la tine în primul rând. Poți să schimbi locul în care ești, sau poți adopta un look nou care să te facă să te simți mai bine, să încerci lucruri noi în carieră, să înveți altceva. Nimic nu este imposibil în viață pentru că cele mai mari bariere ni le punem noi înșine.

Găsește pasiuni noi !

O femeie este extrem de feminină și atrăgătoare când are multe opțiuni, interese, hobby-uri și prieteni care o fac fericită. O femeie va atrage bărbați de calitate în viața ei atunci când fericirea ei nu depinde de acțiunile sau vorbele unui bărbat. Ea este responsabilă de fericirea ei, astfel că bărbatul nu se simte obligat să petreacă timp cu ea sau să o includă în viața lui, ci va VREA să facă asta.

Pasiunile nu trebuie să fie costisitoare neapărat. Poți găsi subiecte de interes care să nu necesite bani. Citește, află, creează, dedică-ți timp unei pasiuni noi sau unui plan mai vechi la care ai renunțat de dragul unei relații.

Am dezvoltat programe integrate de coaching care te vor ajuta să afli răspunsuri la întrebările sau provocările pe care le ai acum în relații. Sau la nemulțumirea că încă nu ai relația pe care o dorești.

 

Share articol
contact

Poți programa o ședință la

Sau îmi poți trimite mesaj:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trimite Mesaj

Înscriere eveniment

Programează o ședință