Ideea de compromis in relatie sperie multa lume, mai ales astazi, cand majoritatea oamenilor acorda o mare importanta ideii de independenta si libertate.
In timp ce femeile ar fi totusi mai dispuse catre compromis de dragul relatiei, barbatii percep acest lucru ca pe un atac direct la independenta.
Fenomenul extrem de interesant insa apare in dezechilibrul produs de compromis intr-o relatie. Cu cat o femeie face mai multe compromisuri de dragul unei relatii sau al unui barbat, cu atat mai amenintat se simte acesta si se retrage sau fuge de-a dreptul chiar daca are sentimente puternice fata de partenera sa.
Cum aflam sau invatam acest echilibru constant dintre ce pastram cu sfintenie intr-o relatie si care sunt lucrurile la care chiar merita sa renunti uneori de dragul unei relatii sanatoase si echilibrate?
Iata cateva exemple de compromis distructiv intr-o relatie si cateva exemple de compromis constructiv.
Ce tipuri de compromis NU sunt de dorit intr-o relatie:
- Renuntam la visul nostru, la ceea ce ne place sa facem, pentru o relatie sau un barbat.
- Acceptam manipularea, uneori chiar abuzul emotional si controlul excesiv din partea iubitului de teama singuratatii.
- Acceptam relatii sau situatii care contravin valorilor si principiilor noastre.
- Ne transformam sau ne schimbam in cineva care nu ne reprezinta doar ca sa nu pierdem persoana iubita si pentru a ii face mereu pe plac.
- Ne implicam si daruim mai mult decat partenerul nostru in speranta ca efortul nostru va fi rasplatit. Din pacate, acest tip de actiune nu face altceva decat sa dezechilibreze relatia si adanceste prapastia dintre doi parteneri.
- Ne dorim ca fericirea proprie sa depinda de partenerul nostru, sa fie responsabilitatea lui.
- Nu ne dam voie sa crestem in directia dorita de noi, de teama ca partenerul se va simti inferior sau ca nu va intelege.
Cum arata compromisul corect, constructiv:
- Fiecare partener cunoaste, accepta si incurajeaza pasiunile celuilalt. Partenerii se sprijina reciproc in drumul lor individual in viata.
- Oferim si cerem la randul nostru dreptul la intimitate, spatiu de respiro in relatie, timp separat de celalalt pentru incarcarea bateriilor.
- Acceptam si intelegem ce ii place si ce nu-i place celuilalt chiar daca nu ne convine mereu.
- Responsabilitatile si drepturile se impart corect si de comun acord.
- Acceptam critica constructiva si parerile oneste ale partenerului.
- A avea mereu dreptate nu devine un scop in sine.
Cea mai corecta si eficienta cale spre a nu face compromisuri nedorite in relatie este sa ne cunoastem foarte bine pe noi insine. Sa stim care ne sunt punctele forte si slabiciunile si sa nu ne fie teama sa le aratam in egala masura.
De asemenea este extrem de important sa ne stabilim valori si limite clare in ceea ce priveste modul in care ne traim viata si in care dorim sa interactionam cu ceilalti, indiferent de relatia pe care o avem.
Daca stilul nostru de viata sau de manifestare este asumat in totalitate, atunci suntem mereu in zona de confort si siguranta.
Compromisul de dragul aprecierii celorlalti nu va face altceva decat sa adanceasca conflictul interior si lipsa de incredere in fortele proprii.
Atunci apare teama de relatii, teama de a ne arata si exprima exact asa cum suntem iar renuntarea la noi de dragul unei farame de afectiune din partea celorlalti va deveni prioritate sau chiar obsesie.
Daca te afli in aceasta situatie, pot sa ajut. Stiu foarte bine ce inseamna sa iti concentrezi efortul si timpul in a le face pe plac celorlalti, de obicei unor oameni care folosesc in interesul lor disponibilitatea ta si nu apreciaza niciun milimetru din ceea ce esti tu cu adevarat.
One Response
Hello