Multa lume crede ca proverbul “ciorba reincalzita nu mai are gust” se potriveste perfect cu relatiile care se sting. Pare mai simplu sa arunci supa si sa faci alta decat sa mai consumi ceva din ea.
Ne intrebam insa destul de ce se sting relatiile, de ce nu mai pot fi salvate? Cati incercam sa le revitalizam inainte de a le arunca la cos ?
De ce credem ca urmatoarea relatie ne va aduce ce nu a adus prima ?
Exista cateva motive clare care duc la racirea relatiilor. Nu sunt singurele insa cu siguranta sunt importante in aceasta analiza.
De ce mor relatiile?
- Unele relatii incep din start fara iubire reala, fara emotii, fara acea scanteie de care ai nevoie ca sa stii ca vrei sa iti petreci tot restul vietii alaturi de persoana de langa tine. Sunt persoane care accepta o relatie sau casnicie desi nu simt nimic pentru persoana de langa ele.
Cand am intalnit-o prima data pe Lorena (am schimbat numele pentru pastrarea confidentialitatii) era imbracata in negru si avea o tristete adanca pe care am simtit-o instant ca pe un ghem in abdomen. Mi-a spus ca NU a iubit niciodata. Avea 38 de ani, fusese casatorita de la 20 de ani si divortase cu doi ani in urma cand a realizat ca nu poate convietui cu un barbat fara sa il iubeasca. M-a intrebat cu lacrimi in ochi: crezi ca mai pot afla ce e iubirea vreodata?
- Alte relatii mor pentru ca nu sunt alimentate. Pentru ca, de indata ce relatia a devenit oficiala, incetam sa mai investim in ea. Credem ca ni se cuvine sa fim fericiti doar pentru ca suntem “luati oficial” de acum. Lucrurile pe care le faceam la inceput ca sa creeze intimitate si conexiune sunt inlocuite cu obiective materiale, viitor asigurat, indatoriri, responsabilitati, stres. Toate pentru o viata mai buna. A cui, va intreb?
- Sa nu inveti impreuna cu partenerul tau, sa nu vrei sa cresti alaturi de el este in mare masura periculos. O relatie se dezvolta armonios cand cei doi se dezvolta impreuna, dar pe o cale individuala. Fiecare trebuie sa aiba drumul lui insa destul de apropiat ca sa ajunga sa se tina de mana.
- Provocarea constructiva este opusul certei sau criticii constante. Provocarea este absolut necesara intr-o relatie daca este facuta cu un singur ingredient: iubirea pentru celalalt, dorinta de a-l vedea pe o treapta mai sus.
- Cea mai periculoasa dintre toate, in opinia mea, este competitia. Odata actele semnate, sau chiar dinainte, incepe lupta pentru sefie. Cine conduce, cine castiga de fiecare data prin orice mijloace? Si cum sa nu ma simt bine cand castig detasat la argumente? Doar ca, de multe ori ramai castigator la argumente si singur la sentimente.
Cum se poate reanima o relatie ? Care sunt secretele ?
1) Indreapta-ti mai intai atentia spre tine si invata sa iti cunosti nevoile proprii. Afla cum le poti indeplini fara sa devii dependenta de celalalt. Ca sa poti oferi iubire trebuie sa inveti sa te iubesti mai intai pe tine.
2) Defineste exact ce fel de relatie iti doresti, ce este important pentru tine in relatie, ce trasaturi de caracter ai vrea sa aiba barbatul de langa tine? Atunci cand stii exact ce iti doresti, nu te multumi niciodata cu mai putin si nu fa comprmisuri doar de dragul unei relatii.
Compromisul pe care il faci de dragul unei relatii, va fi intotdeauna cel care va duce la destramarea ei.
3) Invata sa primesti ca sa poti darui si mai mult. De multe ori refuzam atentia si grija iubitului pentru ca vrem sa parem puternice si independente. Sau poate simti ca nu meriti atentie si afectiune pentru ca nu ai experimentat iubirea astfel pana acum. A primi cu recunostinta este un aspect extrem de important in mentinerea unei relatii vii.
4) Indrazneste sa ceri de la iubitul tau ceea ce ai nevoie fara sa te simti slaba, neputincioasa ori vulnerabila. Pentru un barbat matur, nu exista implinire mai mare decat sa isi faca iubita fericita. Doar sa inveti cum sa ceri.
[box] Vorbeam cu o prietena de curand si imi povestea cum a inceput sa comunice mai mult cu sotul ei si sa ii spuna ce ar vrea.
“- I-am spus: bai, esti nesimtit! De cand nu mi-ai mai adus si mie flori!?”
Cu cat drag credeti ca va aduce sotul flori data viitoare ?
Incearca in schimb sa ii ceri acelasi lucru, dar fara urma de repros. Fa-l sa inteleaga cum te simti cand primesti flori.
De exemplu:
– Cand primesc flori de la tine, simt aceeasi fluturi in stomac pe care ii aveam cand mi-ai dat primul trandafir in parc. Imi e dor sa mai faci asta!
Care varianta credeti ca va aduce rezultate ?[/box]
5) Cei mai multi barbati afirma ca sunt atrasi de corpul sau inteligenta unei femei. Acestea doua sunt importante, dar asta doar in primele momente ale relatiei. Ceea ce creaza cu adevarat atractie este emotia. Nu drama, ci capacitatea de a transmite corect ceea ce experimentam si simtim.
Ganditi-va la partenerul vostru, la ceea ce ati vrea sa faca pentru voi sau pentru relatie si completati spatiul liber daca tipul de scenariu vi se potriveste:
– Tu niciodata nu ma scoti/inviti la ……..
– Cand erai mai tanar aveai si tu bunul obicei sa……
– Doar eu trebuie sa fac…….. in casa asta ?
– Ti-am zis de atatea ori sa nu mai……………….
Puteti sa transmiteti toate astea, dar intr-un mod mult mai eficient. Unul care sa creeze reactiile pe care le doriti.
De exemplu:
– Mi-e dor sa iesim la un restaurant. Mai tii minte cum stateam de vorba cu orele pana se inchidea localul si chelnerii se uitau insistent la noi ? Ma simteam atat de bine atunci!
– Imi aduc aminte ca in primii ani de relatie, mereu imi aduceai flori in zile fara nicio insemnatate aparte. Ma amuza mereu uimirea de pe chipul colegilor care se intrebau care e motivul real ?
– Nu ma simt bine sa spal doar eu vasele de fiecare data. Am nevoie sa ma ajuti si tu cu treaba asta.
Sa inveti limbajul iubirii este esential pentru a avea relatia pe care o doresti. Trebuie sa vrei in primul rand sa schimbi ceva in modul in care functioneaza lucrurile.
4 Responses
Iimi place.am nevoie de sfatul tau
Interesant
Ce te faci cand incerci variantele pozitive de mai sus, iar raspunsul primit este: Nu mai sunt cel de la inceput, asa cum nici tu nu mai esti….?
Atunci, se reevalueaza compatibilitatea celor care sunt in prezent. Daca sunteti doua persoane noi, atunci ce aveti in comun, ce nevoi si dorinte va leaga? Toate astea ar trebui discutate fata in fata. Nicio decizie nu e usoara, dar mereu trebuie sa te intrebi ce castig si ce pierd daca iau o hotarare sau alta? Care este cea mai mare nevoie a mea in relatie? Este implinita sau nu?