Cum poate crea conflictul, intimitate într-o relație?

Când ne gândim la relațiile noastre de iubire, ultimul lucru pe care vrem să îl luăm în considerare este conflictul. Nu ne place, nu vrem să îl punem pe masă, din contră, am vrea să îl ascundem, să ne prefacem că nu există.

Și totuși, emoțiile care pot genera conflictul – furia, nemulțumirea, frustrarea – apar în orice relație, nu doar în cea de iubire. Apar în familie, în mediul de lucru, între prieteni.

Toate aceste emoții, sentimente sunt perfect valabile și normale pentru orice om, indiferent de nivelul de educație, mediu cultural sau poziție în societate.

De ce ne este greu să le acceptam si să le confruntăm?

Am fost educați să le ocolim, să le punem sub preș sau, din contră, să le ducem la extrem în unele cazuri. Pentru că toate aceste emoții ne dau impresia de vulnerabilitate, de slăbiciune iar ăsta este ultimul lucru pe care am vrea să îl arătăm celor din jur.

Acum, întorcându-ne la relațiile de iubire, ce facem când apar furia, întristarea sau mânia între doi parteneri ? Cum le exprimăm în așa fel încât această situație să creeze intimitate și apropiere în loc să producă răni sau distanță?

Există o cale care funcționează fără greș. Este nevoie să înveți să îți exprimi mânia sau furia și să îi permiți partenerului tău să facă același lucru. Cum facem asta însă fără toate celelalte manifestari care însoțesc furia în mod normal: acuzații, jigniri, ton aspru, învinovățiri sau din contră sentimentul de vină și remușcare?

Nu este ușor, știu asta. Nu este confortabil să îți deschizi astfel sufletul, iar uneori te sperie doar gândul. Dar dacă faci asta cum trebuie, îți garantez că merită fiecare secundă. Este neplăcut la început, însă îți schimbă radical modul de relaționare și are un efect fantastic asupra ta, în primul rând.

Să ne imaginăm că ai afla că suferi de o boală serioasă și ți se spune că singura modalitate de a te vindeca ar fi să iei un tratament care este extrem de neplăcut pentru câteva minute. Ai refuza oare tratamentul pentru o suferință pe termen lung, doar pentru că leacul este neplăcut câteva minute? Firește că nu !

Pare de bun simț să credem că o relație bună nu trebuie să se confrunte cu luptă sau conflict, corect? GREȘIT !

Femeile care înțeleg că nu există intimitate adevărată fără să apară și sentimente de mânie sau frustrare uneori, înțeleg că evitarea conflictului este calea cea mai sigură către o relație plictisitoare, statică și frustrantă.

Imaginează-ți că ești într-o relație în care faci tot posibilul ca lucrurile să se desfășoare lin și fără probleme. Începi să eviți unele subiecte și situații pentru că nu știi ce crede partenerul tău, ți-e teamă de reacția lui și așa alegi să nu deschizi subiectul care te supără sau te deranjează.

Ce nu vezi, nu există, ce nu știi, nu te doare ! Sună cunoscut ?

Și ușor, ușor, se instalează rutina, distanța, resemnarea. Nu te mai cerți, nu discuți în contradictoriu, dar relația moare. De ce ? Pentru că nu mai există intimitate, conexiune, dacă nu ai disponibilitatea de a accepta și recunoaște când tu ai greșit sau pierzi curajul de a exprima deschis când celălalt face ceva care ție nu îți convine. Toate sentimentele tale, pasiunea și dorința se diminuează iar asta nu te ajută să fii mai fericită sau să ai o stare de bine.

Exprimarea sentimentelor fără a-l acuza pe celălalt este cheia unei relații fericite.

Chiar dacă ești acum într-o relație sau nu, poți avea relația pe care o dorești pentru că ai tot dreptul din lume să îți urmezi această dorință.

Trebuie să vrei și să ai curaj să îți deschizi inima și să devii vulnerabilă în fața partenerului tău ca să menții pasiunea vie. Cel mai de temut lucru la care se gândesc femeile este să își exprime furia cu respect în fața bărbatului pe care îl iubesc.

Chiar dacă este greu de crezut, bărbații creeaza legături puternice cu o femeie prin conflict, la fel de mult cum creeaza și  prin momente romantice. Dacă ai încredere să îți exprimi orice dorință și emoție în fața partenerului, vei crea o relație extrem de intensă, onestă și plină de pasiune.

Dar, cum facem asta? Cum învățăm care formă de a ne exprima emoțiile negative este potrivită și care ne poate sabota relațiile? Pentru că nu orice forma de exprimare este bună.

[box] Una dintre clientele mele a ajuns la mine după o serie de violente destul de serioase cu partenerul său. Se ajunsese la situația de violență fizică în care EA era agresorul. După ce am trecut de prima parte a programului, a venit la următoarea sesiune cu o atitudine total schimbată.

Cu zâmbetul pe chip, mi-a zis: “acum am înțeles de fapt ce înseamnă furia. Mi-am dat voie să simt furia în interiorul meu și să exprim apoi ce simt față de partenerul meu, fără să mai spun nimic în plus. Rezultatul a fost fantastic. Simt că am ajuns la un alt nivel al  relației mele“.[/box]

Dacă nu îți place starea în care te afli în relația ta, dacă nu știi să îți gestionezi emoțiile și să le comunici, atunci acesta ar fi un moment bun să înveți cum să exprimi tot ce simți într-o relație ca să ai parte de iubire, pasiune și împlinire în viața ta.

 

Share articol
contact

Poți programa o ședință la

Sau îmi poți trimite mesaj:

comentarii

2 Responses

  1. Eu citesc cam tot ce-mi cade in mana despre relatii. Cred ca totdeauna este ceva de invatat. Totusi, cel mai mult mi-a placut cartea lui John Gray, barbatii sunt de pe marte, femeile sunt de pe venus. Este frumoasa, practica si plina de umor. Am auzit la radio ca vine si in Romania, ma bate gandul sa merg sa-l vad 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trimite Mesaj

Înscriere eveniment

Programează o ședință