De ce și de cine ne îndrăgostim?

V-ați întrebat vreodată de ce ne îndrăgostim, de ce alegem un om sau altul ca partener? Ce ne face să fim atrase de o persoană și nu de alta?

Care sunt trăsăturile sau caracteristicile unui bărbat care ne fac să ne pierdem uneori mințile, să radiem de fericire, să avem fluturi în stomac doar când suntem în preajma lui?

Una dintre clientele mele mi-a spus că, după ce trăise toată viața într-o căsnicie anostă, fără iubire, după mulți ani de resemnare, s-a îndrăgostit. Primul lucru pe care l-au observat cei din jurul ei a fost zâmbetul și chipul ei care radia de fericire. Și, deși încerca să ascundă acest lucru, toți îi spuneau în cor : “ești îndrăgostită”.

Dar ce ne face să trăim toate aceste schimbări? Cum oare, dintr-o dată, ne punem toată viața, speranțele și visele în mâinile unui om care până atunci nici nu era prezent în viața noastră?

Multă lume spune că dragostea este acel sentiment minunat care se întâmplă pur și simplu, pe care nu îl cauți în cineva anume, pe care nu îl aștepți într-o zi anume, dar care vine pe neașteptate pentru că îți este scris să fie așa.

Știința ne demonstrează că există de fapt reacții chimice la nivelul creierului, neurotransmițători, care au un rol major în “decizia” de a ne îndrăgosti: oxitocina, serotonina, estrogenul și testosteronul.

Așadar, dacă am fi niște șoricei într-un laborator, astfel ni s-ar măsura nivelul de “îndrăgosteală”.

Convingerea pe care eu o am (și pe care am explicat-o în articolul “De ce sunt grele despărțirile și cum să le depășești” ) este că fiecare dintre noi ne îndrăgostim de un anumit tip de persoană, într-un anumit moment al vieții noastre, în funcție de nivelul de dezvoltare la care ne aflăm, în funcție de nevoile subconștiente pe care le avem.

De exemplu, dacă avem nevoie de atenție, dacă am fost private în anii copilăriei de afecțiune paternă, atunci vom căuta mereu bărbatul care ne va da cea mai multă atenție, fără a mai fi atente la alte eventuale semnale de alarmă legate de acea persoană.

Dacă suntem persoane puternic emoționale, vom fi atrase de tipul cuceritorului, acel bărbat care știe exact ce să spună și ce să facă pentru a câștiga admirația și mai apoi dependența totală a unei femei, dar un bărbat greu de păstrat pe termen lung.

Dacă suntem persoane raționale, atunci vom alege un bărbat blând, stabil, afectuos care ne va acorda elementul de stabilitate de care avem nevoie -pentru a compensa lipsurile de afectivitate din trecut. Însă nu ne vom și îndrăgosti de acest bărbat, neapărat.

Întotdeauna atragem în viața noastră oglinzi: atragem persoane care reflectă nivelul nostru de dezvoltare, setul nostru de valori și nevoile subconștiente pe care le avem.

Primesc deseori întrebarea : “ce să fac, am pierdut marea iubire a vieții mele, sufletul meu pereche, omul în care aveam cea mai mare încredere și acum nu mai este lângă mine!”

Cel mai greu de gestionat sunt situațiile în care un om se retrage dintr-o relație pur și simplu, fără nicio explicație, fără un motiv concret.

O explicație posibilă este ca în acel moment, sistemul de valori al unuia dintre  parteneri se modifică sau nevoia de împlinire în relație se schimbă. S-ar putea ca cei doi să aibă în continuare sentimente puternice unul pentru celălalt, însă modul în care se desfășoară relația nu îl mai împlinește pe unul dintre cei doi sau pe amândoi.

Când cineva părăsește brusc o relație, partenerul care rămâne în urmă se simte umilit, trădat, debusolat și cu încrederea de sine la pământ, dar o ruptură în relație nu este mereu un semn rău.

Diferența de evoluție dintre parteneri este cel mai adesea motivul rupturilor în relații, chiar dacă această diferență este conștientizată sau nu.

Iar această ruptură nu se întâmplă doar în relațiile de iubire, ci și în marea majoritate a relațiilor interumane.

În momentul în care am început să mă dezvolt, să lucrez cu mine, să cultiv o atitudine pozitivă și constructivă, au fost persoane (unele foarte apropiate) care au dispărut pur și simplu din viața mea. S-au retras pentru ca nivelul de energie dintre noi nu mai era același.

Faceți acest exercițiu de observație : încercați să găsiți elementele asemănătoare între oamenii care aparțin unui grup, fie că sunt prieteni, parteneri de afaceri, parteneri de studiu, orice. Notați lucrurile pe care le observați și apoi trageți propriile concluzii.

Atragem mereu în jurul nostru oameni care răspund nivelului nostru de dezvoltare și energie. Nu este alegerea noastră conștientă, de cele mai multe ori.

Lecția pe care ar fi bine să o citim și învățam este că orice persoană care trece prin viața noastră o face cu un anumit scop, este un mesager și are un mesaj important de transmis: despre noi, în primul rând.

Ne este uneori foarte greu să uitam marile iubiri, să iertam marile dezamăgiri sau trădări, dar adevărata valoare din toate aceste momente este lecția pe care o învățam despre noi.

Cea mai mare lecție pe care eu am învățat-o a fost de la un coleg de serviciu care mi-a declarat public că mă urăște pentru că “vreau mereu să fiu perfectă”. Bineînțeles că am fost revoltată, l-am considerat un misogin frustrat, dar a durat ceva vreme până am înțeles că el avea un mesaj pentru mine. Am înțeles că avea dreptate, că doream cu tot dinadinsul să fiu perfectă și nimic altceva nu mai conta. Am schimbat multe în viața mea pornind de la acel “hate message”. Acum pot să îi mulțumesc pentru lecție.

 

Share articol
contact

Poți programa o ședință la

Sau îmi poți trimite mesaj:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trimite Mesaj

Înscriere eveniment

Programează o ședință