De ce sunt grele despartirile si cum sa le gestionezi?

Contrar povestilor cu printi si printese sau a imaginii feerice despre iubire oferite de mass media, nu exista un partener unic, un singur suflet pereche pentru fiecare om in parte. Cum de altfel, nu cred ca ideea de persoana care reprezinta o jumatate in cautarea jumatatii perfecte este adevarata sau folositoare in vreun fel. Fiecare om este un individ intreg care imparte anumite momente din viata, la diferite grade si intensitati, cu un alt individ intreg.

O persoana poate avea mai multe iubiri, la fel de puternice toate sau mai putin intense, precum poate avea la fel de multe despartiri insotite de mari dezamagiri. Desi fiecare relatie este diferita, toate experientele de acest gen au un lucru in comun: suma de nevoi la care o iubire/relatie raspunde unei persoane intr-un anumit moment din viata sa.

Desi ne place sa spunem ca ne indragostim si iubim din altruism si din dorinta de a ne impartasi sentimentele, in realitate iubirea este o tranzactie la nivel constient si subconstient. Iubirea este un schimb de interese, de „matching points” intre doi parteneri. De aceea ea se manifesta diferit in functie de varsta si de nivelul de dezvoltare personala al fiecaruia.

Despartirea de persoana iubita reflecta o pierdere a noastra mai mult decat separarea de celalalt. Suferim pentru ceea ce pierdem noi prin prisma relatiei, nu pentru ca pierdem persoana respectiva in sine.

Asadar, hai sa vedem cateva dintre motivele pentru care ne indragostim, motivele pentru care o alta persoana devine atat de dezirabila si necesara in viata noastra.

Dragostea poate fi un raspuns la urmatorii factori:

 • Nevoia de a compensa o slabiciune sau neimplinire personala
 • Nevoia de a ne sprijini pe o personalitate mai puternica decat a noastra
 • Nevoia de a ne satisface orgoliul, dorinta de nou si adrenalina
 • Nevoia de a fi utili in viata altcuiva, de a avea un scop superior in viata
 • Nevoia de a scapa de o stare proasta prezenta intr-un anume moment al vietii
 • Nevoia de apreciere, atentie si afectiune
 • Nevoia de intimitate, sex
 • Nevoia de a fi cu o persoana care seamana cu altcineva din trecut care a avut o influenta benefica asupra noastra
 • Nevoia de a scapa de un sentiment de vina
 • Nevoia de a impartasi valori si interese comune
 • Nevoia de a rezolva sau de a trece peste lucruri neincheiate din trecut

De cele mai multe ori, nu ne indragostim de o persoana pentru ceea ce este ea in totalitate, ci pentru numarul de nevoi la care ne raspunde prin actiunile, caracteristicile fizice si personalitatea sa.

Cu cat este mai mare lista de nevoi la care persoana pe care o iubim ne raspunde, cu atat este mai dificila despartirea si recuperarea de dupa. De aici apar depresiile, obsesiile si atasamentele compulsive.

Sentimentul de pierdere are legatura cu noi si mai putin cu persoana de care ne-am separat. Daca am iubi neconditionat, atunci ne-am dori ca persoana de care ne despartim sa fie fericita cu sau fara noi. Dar, rareori se intampla asta.

Care sunt pasii corecti pentru a ne reveni dupa o despartire si pentru a putea merge mai departe?

1.       Acceptarea situatiei
Acceptarea totala a momentului despartirii este vitala pentru o recuperare rapida si eficienta. Dupa o despartire brusca si dureroasa este dificil sa accepti si sa schimbi toata dinamica vietii tale de la o zi la alta. Timpul petrecut cu partenerul in trecut ramane acum gol si dureros. De asemenea, in cele mai multe dintre cazuri, unul dintre parteneri (de obicei barbatul) nu mai poate discuta, nu se mai poate deschide, prefera tacerea si separarea totala. Indiferent de situatie, incearca sa accepti adevarul, fara sa te invinovatesti imediat. Exact cum faci cu vremea, poate nu-ti place ca ploua sau e frig, dar accepti si te adaptezi.
Respira adanc si spuneti de cateva ori in gand: „accept in totalitate ca despartirea s-a intamplat!”

 2.    Constientizarea propriilor trairi
De multe ori, dupa o despartire, apar intrebarile, interpretarile si disecarea obsesiva a fiecarui detaliu. Ne intrebam de ce s-a intamplat asta, cine a gresit, de ce tocmai mie mi se intampla.

Insa cel mai important aspect in aceasta situatie este sa ne cufundam in propriile trairi. Stiu ca doare si de asta vrem sa fugim cel mai mult, dar este un proces necesar.

Imagineaza-ti ca ce afli intr-o oala imensa cu supa. Toate legumele din supa sunt trairile tale: furie, teama, anxietate, tristete, sau poate eliberare. Stai acolo si lasa toate aceste trairi sa te cuprinda, simte-le gustul in parte. Identifica si accepta toate aceste trairi. Sunt ale tale, nu fugi de ele. Cum le simti in corp? Ce simti cand te gandesti la tine?

3.      Concentrarea pe sine
Nici furia, nici dorinta de razbunare sau de a demonstra ca ai trecut repede peste momentul despartirii nu te vor ajuta. Sunt ca un pansament provizoriu pus peste o rana deschisa, adanca. Indiferent de varsta, se pare ca dupa despartire primul impuls este sa aratam partenerului ca suntem bine fara el. Punem statusuri pe Facebook sau dam de stire prin cunoscuti ca avem deja alti pretendenti si ca suntem intr-o continua veselie. Dar tu cum te simti de fapt pe interior? Care este amalgamul de sentimente cu care te confrunti. Ramai acolo cu tine si „bea supa” de sentimente.

4.      Efortul depus pentru indeplinirea punctelor de pe lista ta de nevoi

Fa-ti o lista detaliata de nevoi pe care le doresti implinite intr-o relatie, de la un barbat. Incearca sa incercuiesti nevoile care crezi ca te pot face dependenta de persoana respectiva. Cate din acele nevoi le poti indeplini de fapt singura? Concentreaza-ti eforturile in aceasta directie in perioada urmatoare. Investeste in ariile in care stii ca esti vulnerabila, astfel incat sa reduci nevoia si gradul de dependenta fata de alte persoane. Iar cand urmatoarea iubire va veni, vei fi mai putin dependenta si mai deschisa spre a iubi senin si curat.

5.       Iertarea
Desi pare cel mai greu pas de facut, printre singurele actiuni care pot vindeca cu adevarat este iertarea. In primul rand, as vrea sa te ierti pe tine. Pentru toate lucrurile pe care le simti si de care fugi. Accepta ceea ce s-a intamplat si lasa un val cald de iertare sa te cuprinda. Daca tu ai gresit, incearca sa obtii iertarea celui fata de care ai gresit. Daca nu poti avea o discutie fata in fata, transmite un mesaj in care sa faci asta. Daca tu esti cea careia i s-a gresit, incearca sa ierti , chiar daca e greu si iti spui ca celalalt nu merita. Meriti tu sa ierti pentru a-ti linisti sufletul. Cand ierti, vindeci sufletul si faci pace cu trecutul.

 

Share articol
contact

Poți programa o ședință la

Sau îmi poți trimite mesaj:

comentarii

One Response

 1. Trebuie sa spun ca ai un website bine conceput si informatii utile, si nu e vorba doar de articolul de fata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trimite Mesaj

Înscriere eveniment

Programează o ședință