”Iubesc un bărbat al mai multor femei”

Recunosc că sunt scrisori care ajung la mine și care mă emoționează într-un fel aparte. Fiecare în alt mod, fiecare cu altă intensitate. De cele mai multe ori, aceste scrisori conțin situații despre relații toxice, bărbați imaturi, compromis în relații.

Uneori, o simplă scrisoare îmi desfășoară în fața ochilor povestea identică a zeci de femei. Aceeași dramă, doar că suferința este unică, fără grade de comparație.

Această senzație am avut-o citind scrisoarea Anei (numele este schimbat pentru a păstra confidențialitatea).

Am obținut acordul ei  pentru a publica această scrisoare. Am așteptat câteva săptămâni până să se obișnuiască cu gândul că povestea ei va fi publică. Dar, într-un final mi-a dat acordul pentru ca: ”această scrisoare să ajungă la cât mai multe femei ca să deschidă ochii” după cum mi-a zis chiar Ana.

Bună Violeta,

Nici nu știu de unde să încep. Îți scriu pentru că am nevoie de cineva care să mă asculte. Viața mea este un coșmar. Povestea mea frumoasă de iubire s-a dovedit a fi o poveste disperată de fapt. Iubesc un bărbat al mai multor femei. Am aflat asta după o perioadă lungă de relație. Mă rog, relație pentru mine, pentru el nu știu ce a fost.

Am crezut că după o căsnicie eșuată am găsit în sfârșit iubirea adevărată. M-a cucerit cu zâmbetul lui, cu atingerea fină, cu vorbe alese, cu multă pasiune și energie sexuală. Nu mai trăisem de mult așa intens. Am simțit că viața îmi zâmbește din nou, că trăiesc, că mă simt femeie.

Doar că, după ceva vreme, am început să observ semnale ciudate. Nu se potriveau multe lucruri în ceea ce făcea sau spunea. Dispărea des, vorbea mult la telefon și pe ascuns, păzea telefoanele mai rău ca pe aurul din seif. Ceva nu se lega și nu îmi dădea pace. Am început să caut, să mă interesez mai bine despre viața lui, despre trecutul lui. Și atunci am început să văd adevărul dureros. Eu nu eram ACEEA, eram doar una dintre ele.

Am aflat că a fost și încă este cu multe femei. Nici nu știu cu câte este. Cu una tocmai a aflat că va avea un copil. Sunt distrusă pentru că, deși știu că nu poate exista nimic cu un astfel de om, încă îl iubesc.

Nu înțeleg ce face de are puterea asta să lege femeile așa de tare de el. Realizez că nu este nici extraordinar, nici nu are o inteligență sclipitoare, însă ceva atrage femeile către el ca un magnet. Se folosește de ele, de banii lor, de vitalitatea lor, de poziția lor.

Sunt distrusă, nu știu de ce nu mă pot opri. Știu tot adevărul și ceva din mintea mea încă îi mai caută justificări, încă mai caută motive de iubire.

Ce să fac?

Ana

Răspunsul meu:

Draga mea,

Îți mulțumesc pentru încredere și pentru mesaj. Emoționant, dur, sfâșietor și real în același timp. Dacă te ajută, află că nu ești singură în situația asta. Sunt multe femei care îmi trec pragul biroului cu același tip de poveste.

Bărbatul pe care tu îl iubești este un cucerior în serie, un Don Juan modern în căutare veșnică de împlinire sau de confirmare a masculinității lui.

Am scris în detaliu despre acest subiect în articolul: Cuceritorii sunt toxici. Stai departe de ei!

Se întâmplă frecvent ca acești bărbați să nu conștientizeze ceea ce fac, să nu înțeleagă că acest comportament are la bază nesiguranță și teamă.

Însă asta nu face lucrurile mai puțin suportabile și mai blânde pentru femeia care și-a pus toate speranțele în acea relație ca să vadă mai apoi cum se năruie totul.

Când privești în ochi realitatea, apare obsesiv întrebarea: de ce nu pot renunța la el având în vedere că știu adevărul? De ce mi se întâmplă tocmai mie?

Răspunsul este simplu: plăcerea împreună cu nesiguranța crează dependență și obsesie. Plăcerea activează substanțe puternice în creierul nostru și atunci am face orice ca să avem parte de ea. Când apare nesiguranța însă și simțim că putem pierde sursa plăcerii, asta ne face să ne agățăm și mai puternic de sursa plăcerii, intrăm în sevraj și încercăm să o aducem din nou în viața noastră.

Conștient sau inconștient, cuceritorii se folosesc de aceste două elemente cheie. Oferă plăcere din belșug iar apoi se retrag. Acest comportament crează în sistemul femeilor un fenomen de tip yo-yo, un carusel emoțional din care ies foarte greu.

Cuceritorii experimentați știu să inducă și sentimentul de vinovăție, de dependență, își izolează ”victimele” de cei apropiați, astfel încât femeia să simtă că nu poate avea nicio altă sursă de fericire în afară de el.

De aceea sunt femei dispuse să își curme chiar viața pentru că nu își pot imagina desprinderea de o astfel de sursă a plăcerii.

Ce poți face în această situație:

  • Deși este partea cea mai dificilă, acceptă-ți durerea și nu încerca să fugi de ea. În acest moment, suferința este reală, face parte din tine. Cel mai sănătos lucru pentru tine este sa o îmbrățișezi la propriu și să înțelegi ce vrea să îți comunice.
  • Privește realitatea în față și recunoaște ce ai pierdut din tine în timpul acestei relații. Unde este liniștea ta, zâmbetul, bucuria de a primi și dărui iubire? Unde este încrederea în tine și cum te simți?
  • Identifică adevăratele surse de liniște, inspirație, bucurie și mergi către ele.
  • Fă multă mișcare ca să poți elibera cât mai multe toxine acumulate prin suferință.
  • Dacă nu poți lua o decizie finală și radicală, stabilește-ți pași mici de ieșire din această relație și felicită-te pentru fiecare mică victorie. Propune-ți să nu scrii/răspunzi la mesaje o zi, apoi două și vei vedea câtă încredere capeți cu fiecare pas câștigat. În aceste situații, deciziile radicale sunt mai greu de realizat.

În final aș vrea să îți transmit că ești mai puternică decât crezi. Ai tot ce trebuie în interiorul tău să te eliberezi. Și dacă tot nu poți, caută ajutor. Va veni de unde nici nu te aștepți.

 

Share articol
contact

Poți programa o ședință la

Sau îmi poți trimite mesaj:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trimite Mesaj

Înscriere eveniment

Programează o ședință