În relația de cuplu, cel mai periculos este virusul singurătății

Știți aplicațiile cu ajutorul cărora poți detecta locul în care se află partenerul? Să te asiguri că este acolo unde a spus că este? Acum nu mai este nevoie de ele. Știi exact unde este partenerul tău, lângă tine, acasă. Dar mental știi unde este, pe unde îl poartă gândurile? Proximitatea fizică nu implică automat și intimitate emoțională. Dacă asta ai presupus, este foarte posibil să ai o surpriză.

Ce experimentează oamenii în această perioadă?

Mi-am observat propriile mele stări, am observat oameni din jur, am vorbit cu foarte multe persoane despre situația actuală și stările pe care le experimentează. Cele mai prezente, cu care toți cred că rezonăm în aceste momente sunt tensiune, neliniște, îngrijorare, lipsa de concentrare, confuzie, plictiseală, demotivare, indignare, dar și conexiune, empatie, solidaritate.

Stările devin mai intense sau se espompează în funcție de stimulii pe care îi primim. Consumul excesiv de știri pe tema Covid-19 sau știrile false crează panică, umorul relaxează. Însă le experimentăm ca pe frânturi succesive, sacadate, viața cu care eram obișnuiți nu mai are cursivitate.

Cum se reflectă situația actuală în relații?

În relația de cuplu dinamica se schimbă. Deși avem mai mult timp împreună ca oricând și aparent mai multă oportunitate de a ne conecta, accentul cade pe alte aspecte stringente. Discuția principală se poartă acum în jurul securității financiare și a stării de sănătate. Organizarea spațiului de lucru, antrenarea copiilor, menținerea lor activă, planificarea bugetului devin prioritare.

Ce provocări pot apărea?

În situații de criză, femeile și bărbații au comportamente diferite. Femeile au nevoie de stabilitate, de sprijin, de reasigurări afective în timp ce bărbații se preocupă de siguranța financiară și securizarea surselor de venit pe viitor. Bărbații resimt puternic această tensiune și de cele mai multe ori o maschează în fața partenerei.

Dacă nu suntem atenți, toată tensiunea actuală va scoate în primul rând la iveală probleme de cuplu ascunse sub preș vreme îndelungată. Vasele nespălate, gunoiul nedus, vreun produs din lista de cumpărături uitat vor deveni pretext de refulare a unor frustrări acumulate în timp.

De asemenea alte două aspecte care pot genera tensiune sunt spațiul personal și intimitatea. Oricât de mult ne-ar plăcea să fim împreună, orice cuplu are nevoie să respire. Un alt aspect care poate crea animozități este limitarea contactului cu alte persoane relevante din afara cuplului.

Ce putem face pentru relația noastră în aceste condiții:

Nevoia de spațiu personal, de rutină, de mici plăceri nevinovate este importantă acum mai mult ca oricând. Oferiți-vă acest spațiu. Negociați timp de activități casnice, comune și de asemenea timp de solitudine, fără întrerupere. Îmi spunea zilele trecute o prietenă că a ajuns să stea în baie mai mult ca de obicei sau să se încuie în cameră, numai să poată avea liniște. Puteți negocia cu partenerul, cu copiii, acest time-out pentru fiecare înainte să ajungeți la frustrare sau chiar furie.

Este de asemenea important de subliniat că unele stări de nemulțumire din această perioadă sunt exacerbate de situația prin care trecem și nu sunt toate relevante. Nu este nevoie să iei de bune aceste stări. Ai răbdare și lasă-le să treacă.

Acum nu este un timp bun pentru a căuta soluții la problemele din trecut sau pentru reproșuri, dar este un moment bun pentru a discuta despre stări, sentimente, emoții. Ascultă-ți partenerul sau copilul și recunoaște-i în primul rând stările fără a-i da imediat soluții sau propria părere.

În loc de comunicare și acțiune excesivă și alarmistă, recomand în această perioadă ascultarea și introspecția. Ascultarea a ceea ce este în interiorul tău în primul rând. Ascultă-ți emoțiile, gândurile, dorințele și apoi așterne-le pe foaie. Așterne în scris și nevoile tale în relația actuală. Ce ai nevoie să se întâmple ca ea să funcționeze? Cum vrei să te simți în această relație? Apoi discută-le cu partenerul tău sub promisiunea fermă că nu vă veți judeca stările, ci doar veți asculta.

Cuplurile care își vor acorda spațiu și atenție neintruzivă, cuplurile care își vor reanaliza și reprioritiza valorile comune și individuale vor construi o relație solidă pentru mult timp de acum încolo. Cei care se vor lăsa duși de impulsuri, de emoții de moment și nemulțumiri vor crea o fisură greu de reparat în viitor, dacă nu chiar fatală.

Articol publicat în revista PSYCHOLOGIES

Credit foto: Narcis Virgiliu

Share articol
contact

Poți programa o ședință la

Sau îmi poți trimite mesaj:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trimite Mesaj

Înscriere eveniment

Programează o ședință