Trei soluții pentru a renunța la o relație toxică…

Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică?

Latura perfidă a relațiilor toxice este că ele nu încep niciodată dureros. Altfel, nu am mai intra în acest joc. Ele încep ca un răspuns perfect la ceea ce avem nevoie la un moment dat sau ca o oglindă față de ceea ce nu vrem să vedem la noi.

Un partener toxic poate să oglindească ceea ce nu ne place de fapt la noi. Suntem atrași cu o mână invizibilă parcă, de tot ceea ce este ascuns și întunecat la noi, dar vedem în alții.

Dacă noi nu ne iubim sau acceptăm așa cum suntem, cu atât este mai mare magia când o face altcineva pentru noi.

Cine a experimentat relații toxice, cunoaște foarte bine sentimentul.

Totul pare minunat la începutul relației, însă cei care realizează că se află în relații toxice observă că, în timp, își pierd încrederea în ei înșiși. Au senzația că își pierd sufletul și că partenerul le distruge și ultima fărâmă de liniște interioară sau confort.

În preajma unui partener toxic, s-ar putea să:

– simți că trebuie să mergi mereu ca pe gheață.

– simți că, orice ai face, nu îl poți mulțumi.

– îți negi sau ascunzi mereu emoțiile și nevoile tale ca să fie liniște

– te simți mereu vinovată de stările lui negative

Există însă și acea relație toxică care nu este neapărat dureroasă la vedere. Se poate să fii într-o relație nepotrivită și fără abuz, de vreun fel.

Asta se întâmplă când relația pare ideală, privită din exterior. Când cei doi parteneri sunt calmi unul cu celălalt, nu se ceartă sau nu discută în contradictoriu. Nu se jignesc și nu se subminează reciproc.

Ai putea spune că este o utopie, că asta ar vrea majoritatea femeilor.

Nu. Pericolul vine când partenerii ”mor” într-o astfel de relație, când nu evoluează, nu se provoacă, nu cresc împreună. Relația devine un contract tacit între cei doi în care miza este să nu se schimbe nimic.

Iar tristețea este că unii oameni rămân în astfel de relații de teamă că nu vor întâlni ceea ce au nevoie cu adevărat. Că este oricum pace și liniște, deci nu ar avea motive să plece.

Care sunt semnele unei relații sănătoase?

 Responsabilitatea emoțională

Îmi aduc aminte de una dintre clientele mele care îmi spunea că este invidioasă pe oamenii ”anesteziați” emoțional, cei care nu par să fie atinși de nimic. Pentru ea, prea multe emoții erau copleșitoare.

Doar că responsabilitatea emoțională este simpla recunoaștere și acceptare că singura persoană responsabilă de ceea ce simți, de emoțiile tale, ești chiar TU. Nimeni altcineva nu poate fi responsabil. Și acest principiu se aplică tuturor. Inclusiv partenerului tău.

Detașarea ecologică

Ai putea spune că detașarea în relația de iubire este egală cu indiferența sau lipsa de implicare. Sau mai rău, lipsa de pasiune sau iubire. Poate crezi că fără atașament puternic, nu ai o relație împlinită.

Nici pe departe. Detașarea nu înseamnă inimă de piatră. Sau răceala unei stânci. Din contră, este acea stare în care poți iubi liber, cald și fără drame. Este acea încredințare că poți sta lângă o persoană atâta vreme cât relația aduce un plus de valoare fiecărui partener. Dacă nu, deschide palmele și lasă ce e nepotrivit să plece, ca să poți face loc pentru ceea ce este cu adevărat potrivit pentru tine.

Autenticitatea

Cum ar fi să nu te mai preocupi în fiecare minut de relația ta sau de bărbatul din viața ta?

Sau din contră, cum ar fi să dărâmi zidurile de apărare din jurul tău și să te manifești așa cum ești. Doar simplu gând pare înspăimântător, nu?

Cum spuneam, mulți oameni rămân în relații toxice pentru că nu văd o altă alternativă. Ca să iasă din ele, așteaptă un alt potențial partener salvator care uneori poate veni tot în chipul unui partener toxic.

Până nu recunoști locul în care ești și nu îți asumi deciziile pe care le iei, nu poți schimba nici oamenii pe care îi atragi în viața ta sau dinamica relațiilor tale.

Nu poți obține o schimbare radicală și profundă cu mentalitate de victimă. Ia deciziile corecte, chiar dacă sunt grele! Știu că este greu, nimeni nu spune că este ușor. Dar te rog să îmi spui orice lucru de valoare care se obține ușor.

Nu ai nevoie de iubirea unui om toxic ca să justifici propriile tale slăbiciuni și să le faci vrednice de iubire. Detoxifică-ți propria viață ca să poți intra în armonie cu un partener ecologic și curat emoțional.

 

Credit foto: Oscar Keys

Share articol
contact

Poți programa o ședință la

Sau îmi poți trimite mesaj:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trimite Mesaj

Înscriere eveniment

Programează o ședință