Valorile pe care le cultivi îți determină drumul în viață

Recunosc că multă vreme nu m-am gândit să îmi stabilesc clar și asumat valorile personale. Credeam că noțiuni precum valori, misiune și viziune aparțin doar brandurilor, nu și oamenilor.

Mi-am propus, așa superficial, la un moment dat să îmi definesc câteva valori, dar am realizat că le încălcam în diferite circumstante și atunci creștea în mine frustrarea, sentimentul de vină și neputință.

Îmi scădea și încrederea în mine, mă simțeam o frunză purtată de vânt care nu poate sta drept și vertical sub presiunea celorlalți sau a circumstanțelor.

Iar pentru că nu aveam valorile proprii, le așteptam de la ceilați, criticam lipsa lor în alți oameni și îi admiram cu o doză serioasă de invidie pe cei care declarau că au foarte bine prioritizate valorile personale.

Până într-o zi în care am facut asumat, profund și deliberat exercițiul definirii valorilor mele. Am luat un caiet și un pix și în stare de liniște am trecut pe hârtie valorile pe care le am deja și cele pe care vreau să le cultiv.

De abea atunci am simțit că aceste valori sunt ale mele cu adevărat, că mă definesc, că îmi dau un sens în viață și o ușurință în interacțiunea cu ceilalți.

Pentru că atunci am avut o revelație: valorile personale te ajută de fapt să dărâmi zidurile de apărare față de ceilalți și să te poți expune așa cum ești. Atâta vreme cât știi exact cine ești, ce valori cultivi, se întâmplă ceva miraculos: dispare teama față de oameni, de circumstanțe sau de necunoscut.

Relațiile cu ceilați devin mai clare și ușor de identificat. Simți când și dacă valorile tale sunt compatibile cu ale celor din jurul tău.

Valorile pe care le cultivi te înrădăcinează, astfel încât devii mai sigur și stăpân pe tine și pe deciziile pe care le ei.

Valorile înseamnă rădăcini puternice care te ancorează și îți dau avânt și sens în viață. Esti mai drept și vertical în orice situație.

Acțiunile celorlalți te afectează mai puțin pentru că știi mereu că vii dintr-o poziție de putere pe care ți-o dau rădăcinile tale. Vei simți mereu când ai un conflict interior dacă faci sau accepți lucruri care nu sunt aliniate cu valorile pe care le ai.

Un lucru la care femeile se gândesc mai puțin în relațiile lor de iubire este că valorile lor vor deveni limite sănătose și extrem de utile în relația cu un bărbat. Iar limitele nu înseamnă bariere, din contră, reprezintă o zonă de siguranță pe care te poți baza indiferent de ce face celălalt de lângă tine.

O viață bazată și condusă de valori solide înseamnă o viață cu mai puțină neîncredere în forțele proprii, mai multă deschidere spre lume și oportunități, o mai atentă selecționare a oamenilor din viața ta și un scop mai bine conturat pentru tine.

 

Share articol
contact

Poți programa o ședință la

Sau îmi poți trimite mesaj:

comentarii

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trimite Mesaj

Înscriere eveniment

Programează o ședință