După ce se mai așterne liniștea peste vria sărbătorilor, peste desfătările culinare, oamenii stau puțin, se gândesc și stabilesc cam ce și-ar dori în noul an. Pentru ei, pentru familie, pentru viață în general.
Dacă relația de iubire este o prioritate pentru tine și te gândești să îți faci promisiuni și o listă de dorințe, atunci sper ca acest articol să îți fie de folos.
Problema rezoluțiilor sau promisiunilor de început de an este că, în marea lor majoritate, nu sunt exprimate, analizate și urmărite corect. Le trecem poate pe hârtie la începutul anului, mai verificăm ce am scris la final de an și vedem nu numai că nu s-au îndeplinit, dar unele au funcționat chiar împotriva noastră.
Când sunt dorințele, obiectivele stabilite greșit?
- Când sunt exprimate după o perioadă de excese:
anul viitor nu mai pierd vremea, nu mai cheltuiesc, fumez, mănânc, ….. așa mult - Când sunt reactive în loc să fie proactive:
nu mai vreau să sufăr în relații, nu o să mă mai las călcată în picioare. - Când nu depind de mine în totalitate:
nu mai vreau să fiu singură, vreau să am mai mulți prieteni - Când nu au o limitare precisă în timp:
la anul o să citesc mai mult, o sa mă văd mai mult cu cei dragi, o să am mai mulți bani, de mâine, de la anul
- Când nu sunt verificate față de context și față de resursele de care dispunem:
de la anul o sa muncesc mai puțin. - Când sunt formulate negativ:
nu mai vreau să intru în relații nepotrivite.
Atunci când nu cunoaștem aceste aspecte extrem de importante, vom crea și vom atrage în jurul nostru chiar ceea ce nu ne dorim sau am promis că nu vom face. Pentru că în loc să creăm și dezvoltăm obiective pozitive, ne concentrăm pe cele negative, chiar dacă în mod conștient ne dorim contrariul.
În relațiile de iubire (existente sau viitoare) este și mai periculos să stabilim obiective nerealiste și dorințe nerealizabile. Fără să realizeze, oamenii își fac promisiuni radicale ce ar implica schimbări de caracter, personalitate, consum de resurse neadaptat la un anumit context. Și de cele mai multe ori nu le pot îndeplini, ca mai apoi să se frustreze și să se simtă neputincioși.
Un exemplu ar fi femeia timidă, ce trece neobservată de bărbați, care decide dintr-o dată să se transforme în femme fatale, cheltuie mulți bani pe vestimentație, eventual și operații estetice, însă pe interior rămâne aceeași femeie neîncrezătoare și temătoare. Poate că atrage mai rapid privirile acum, însă energia pe care o emană din interior comunică altceva despre ea.
Iată zece obiective/promisiuni sănătoase pentru relația ta de iubire:
- Definesc foarte clar cum arată relația de iubire pe care o doresc pentru mine.
- Dezvolt relații constructive pentru mine și pentru cei din jur.
- Permit celor de lângă mine să facă propriile alegeri fără să îi presez/controlez să facă doar ce doresc eu.
- Îmi stabilesc valori de viață și limite clare față de cei din jur, valori care nu se schimbă în situații limită sau sub presiune.
- Înțeleg care sunt nevoile mele emoționale într-o relație și le comunic partenerului meu.
- Accept că persoana iubită nu este pe deplin responsabilă de fericirea mea, ci eu sunt.
- Relația mea este importantă pentru mine și voi investi în ea echilibrat și constant.
- Nu fac compromisuri de dragul unui câștig emoțional mărunt.
- Înțeleg care îmi sunt temerile și fricile în relații și fac ceva pentru a le depăși.
- Mă iubesc mai întâi pe mine ca să îi pot iubi curat și deschis pe cei din jurul meu
Aceste obiective sunt un exemplu, un început. Scopul meu este să te îndrum ca să alegi ceea ce este potrivit și bun pentru tine.
Atunci când învățăm să dăm instrucțiuni clare vieții și să punem întrebările corecte, vom primi resursele și răspunsurile de care avem nevoie.
Vestea bună este că relațiile se învață și orice femeie care este deschisă spre o nouă abordare a relațiilor poate experimenta din plin o viață împlinită.